Mats Björklund Foto: Blog https://www.matsbjorklundfoto.com/blog en-us (C) Mats Björklund Foto (Mats Björklund Foto) Wed, 18 Mar 2020 05:46:00 GMT Wed, 18 Mar 2020 05:46:00 GMT https://www.matsbjorklundfoto.com/img/s/v-12/u612222428-o578267947-50.jpg Mats Björklund Foto: Blog https://www.matsbjorklundfoto.com/blog 80 120 Måsfoto Höganäs https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2020/3/m-sfoto-h-gan-s

Från början var tanken att det skulle bli lite svartvitt från strandlinjen, men inspirationen ville inte riktigt. Hamnande i Höganäs hamn och tänkte att lite träning aldrig är fel. Nya kameran D850 har lite vassare autofokus och det är kul att testa av.

]]>
(Mats Björklund Foto) autofokus d850 höganäs mås nikon telefoto https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2020/3/m-sfoto-h-gan-s Tue, 17 Mar 2020 07:46:26 GMT
Domsten https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2020/3/domsten Måndag kväll och en stund över efter jobbet. En snabb tur ner till stranden vid Domsten för en stunds avkopplande fotografering.
 

Hade tyvärr kört från mina ND-filter så det blev att välja liten bländare och lågt ISO för att få lite längre tider.
Himlen hade dock blivit bättre med graderat ND-filter.

]]>
(Mats Björklund Foto) 15mm d850 Domsten foto fotografering helsingborg irix nikon solnedgång vidvinkel https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2020/3/domsten Thu, 12 Mar 2020 09:22:55 GMT
Hjorthagen Wrams Gunnarstorp https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2017/3/hjorthagen-wrams-gunnarstorp Naturvårdsområdet Hjorthagen - Wrams Gunnarstorp

Storlek: 71 ha
Bildat: 1995
Förvaltare: Länsstyrelsen i Skåne län
 

Mycket mer information än så får man inte när man söker på länsstyrelsens sida på nätet.

Helsingborgs Dagblad uppmärksammade platsen i en artikel från 2006 då den maffiga stenmuren runt Hjorthagen renoverades.
HD-artikel

 

Fakta: Hjorthagen

Djurhagen med stenmuren har anor sedan 1500-talet.
Muren är cirka 3200 meter lång och omgärdar drygt 70 hektar mark, varav hälften är parkartad lövskog.

Muren är uppbyggd som en dubbel skalmur och är omkring två meter hög och en meter bred vid basen och beundrades av Linné på hans skånska resa 1749.

Hjortarna i hägnet är en av landets äldsta dovhjortsstammar. Dovhjortar som lär härstamma från Turkiet fördes hit på 1600-talet.
I hägnet går mellan 80 och 90 djur i vinterstam och här sker regelbunden jakt.

Ekskogarna bjuder på rikt fågelliv också

Gärdsmyg

 

Rödhake

 

 

]]>
(Mats Björklund Foto) Hjort Hjortar Natur Skåne Wrams Gunnarstorp helsingborg naturskyddsområde strövområden Åstorp https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2017/3/hjorthagen-wrams-gunnarstorp Thu, 16 Mar 2017 10:03:33 GMT
Tranor https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2015/4/tranor Tranor på SöderåsenTranor på Söderåsen

Alla tranor tycker uppenbart inte om att trängas bland tusentals andra. Dessa hittade jag i morse på Söderåsen.

]]>
(Mats Björklund Foto) tranor söderåsen skåne trana https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2015/4/tranor Sat, 11 Apr 2015 15:32:27 GMT
Stormen Svea https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2015/1/stormen-svea

När Svea slog till mot Skåne var jag på Kullen och mötte henne. Putstrasa och stativ är ens bästa vänner när vinden slår och luften är full av vattenstänk.

]]>
(Mats Björklund Foto) D800 Grand Hotell Kullen Mölle Svea kullaberg skåne storm https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2015/1/stormen-svea Wed, 07 Jan 2015 22:34:01 GMT
Josefinelust, Kullaberg, Skåne https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2014/5/josefinelust-kullaberg-skane Så svårt det är att komma ihåg att skriva. Tanken var att skriva lite om olika fotohändelser och utflykter men när man varit ute på en runda är man mest nyfiken på bilderna och efter att man bildbehandlat det som ska bli keepers och raderat resten så är det nästa till fälle man ser fram emot.

Nåja, den här gången tänkte jag att jag skulle göra ett test av HDR-funktionen i Nikons D800. Jag har gjort lite tafatta försök tidigare men har inte gillat att gå över till jpg. Det går inte att ta HDR i NEF-läge.

Vid en runda till Domsten ville jag ta en bild över havet med stenar i förgrunden men hade svårt att få balans i exponeringen. Då kom jag på HDR-läget och provade det. Denna gången i TIFF-läge.

Det blev så bra att jag tänkte att det här måste jag göra fler gånger.

Om man bor i NV-Skåne så är platsen given om man skall ta lite dramatiska bilder med land och hav. Givetvis Kullaberg. Ofta blir det att man fortsätter hela vägen upp till fyren men ett par gånger har jag och Mia stannat vid Kullamannens grav som ligger strax efter första backen, på vänster sida. Strax efter den platsen, på höger sida ligger parkeringen vi nergången till Josefinelust. Här har jag inte varit tidigare. En stig leder neråt till en början sedankommer trappan med stort T.

ingen trappa man springer upp och ner i så många gånger, men redan här ser man att det finns lite att hämta.

Efter hand som solen går ner är det bara att förflytta sig, kameran och, såklart, stativet till olika platser. Hela tiden HDR-läget med TIFF som bildkvalitet. A-läge för att hålla koll på skärpedjupet, fast låg ISO för brusets skull och bara exponeringskompensation som korrigering.

Så här blev resultatet.

Och här är ännu en som jag blev riktigt näjd med. Detta är de klippor man ser uppifrån trappan.

Efter detta är det trappan upp igen som gäller och klockan har hunnit bli framåt hav tio, och fortfarande t-shirt-varmt. Härligt!!

 

 

Givetvis är bilderna till salu. Klicka på länkarna nedan.

 

Art Prints

Photography Prints

]]>
(Mats Björklund Foto) D800 HDR Josefinelust Kullaberg Kullen Photo foto kullamannens grav skåne https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2014/5/josefinelust-kullaberg-skane Sat, 31 May 2014 18:37:03 GMT
Kullaberg och Mölle https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2014/1/kullaberg-och-molle Bloggen har varit stilla ett tag nu, men nu är det dags att damma av den.

Den 26/1 var det dags för Helsingborgs Fotoklubb att ha sin första fotoutflykt. Denna gång var målet Kullaberg. Några mötte upp vid klubblokalen klockan 10, och några anslöt på plats. Det blir lång omväg för exempelvis Ängelholmarna att köra till Helsingborg först.

Vi satte direkt kurs på yttersta spetsen, med den lilla fyren. Vi spred oss bland klipporna för att leta motiv och bestämde att det skulle fikas en timme senare.

 

Klippor och is kan vara lite förrädiskt, men jag kom helskinnad ut till yttersta klipporna där jag tänkte ta någon bild på klipporna inåt mot Skälderviken. Istället fick jag ögonen på en Skrak som satt lägligt till.

Objektivbyte till 300:an.

Väl på plats på klippan och med stativet i spagat för stabiliteten upptäckte jag att det fanns fler djur på klipporna.

Här ute var jag fast nästan hela timmen så jag började dra mig mot fikaplatsen.

 

Efter lite gott fika drog vi oss tillbaka upp mot bilarna.

 

Vi hade bestämt en mellanlandning i Mölle. Här fastnade alla för issprickningen nedanför vågbrytaren.

 

Hamnen i Mölle gav mig en liten Lofoten-känsla tagen nerifrån båtslipen.

Nöjda med förmiddagen gav vi oss hemåt igen. 

]]>
(Mats Björklund Foto) Kullaberg Kullen skåne strövområden https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2014/1/kullaberg-och-molle Wed, 29 Jan 2014 19:46:15 GMT
En timme i Bruce's https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/11/en-timme-i-bruces Idag var det en solig dag. Det känns som att det var länge sedan.
Cecilia hade ridning idag och det är en klar fördel att Helsingborgs ridhus och Bruces skog ligger så när varandra.

Så, jag hade en timme till förfogande och eftersom varken ljuset eller platsen inbjöd till några konstnärligare bilder blev det operation småfågel.
 

Än så länge är fåglarna inte så desperata efter mat så de var på sin vakt mot smygande fotografer. men det var också ganska kallt i vinden. så de höll sig gärna i solen och i lite lä.
Nere på marken tex.

 

Efter att ha gett upp gulsparvar i motljus hittade jag en al, där kottarna var intressanta för blåmesarna. De är riktiga akrobater som hänger lite hur som helst för att komma åt maten.
IMG_7648IMG_7648

I slutet på rundan kom jag till ett av de bortre hörnen och hit får jag nog bege mig igen. En fruktodling med mycket fruktspill kan säkert vara ett bra tillhåll för fåglarna när det börjar bli ont om mat.

 

]]>
(Mats Björklund Foto) Bruces helsingborg skog strövområden https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/11/en-timme-i-bruces Sun, 24 Nov 2013 18:21:51 GMT
Svedberga Kulle https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/11/svedberga-kulle En liten runda på Svedberga kulle.

Svedberga kulle är ett naturreservat mellan Allerum och Mjöhult. Ett populärt område för både hästfolk och hundägare.
Jag hade först inte tänkt att det skulle bli hit bilen skulle köra idag, men på vägen mot Råå lossnade ett ljuddämparfäste så jag vände och körde hem och bytte bil. För att inte lägga mer tid på bilkörning valde jag ett mål lite närmare hemma.

Löv Vädret var ett väder som kunde bli lite hur som helst, med omväxlande solglimtar och grå moln. Stormen har gjort så att det är glest med höstfärger på träden. De flesta löv ligger å marken i djupa drivor.

 

Svedberga kulle är 60 meter hög och bjuder på alla olika typer av skog och äng. Öppna ängar och beteshagar, bokskog, lärkskog och täta granpartier.

I en ytterkant av området, som jag inte varit vid tidigare, fanns en bevattningsdamm med en liten båt som var lite halvsjunken. En bild på akterspegeln blev ganska artistisk med blänket bakom i oskärpa.

(C)M BJORKLUND

Det var de lite större djuren jag var mest inriktad på men vid en timmertrave blev det objektivbyte för att få med den här baggen.

 

Nu börjar magen kurra och ljuset försvinner snabbt så jag beger mig mot bilen, och på vägen mot bilen kommer det där regnet som varit lite på gång hela tiden.

]]>
(Mats Björklund Foto) Helsingborg Kulle Svedberga narurskyddsområde strövområde https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/11/svedberga-kulle Mon, 04 Nov 2013 09:49:18 GMT
Jägersborg Dyrehave https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/10/jaegersborg-dyrehave Idag var det dags för utflykt med fotoklubben till Jägersborg Dyrehave vid Klampenborg i Danmark.

10 tappra deltagare samlades vid klubblokalen klockan 06.00. Det var ganska mörkt när vi kom fram och från början såg vi inte så mycket. Efter att ha kommit in en bit bland träden såg vi de första hjortarna men att få till något i bildväg var helt omöjligt. Det var fortfarande för mörkt för att få någon vettig slutartid.

Vi delade upp oss och gick var och en åt sitt håll och efterhand som det ljusnade blev det lättare att upptäcka och även få iväg något kort på hjortarna. Tyvärr var det mycket regn i luften så det kändes som att det aldrig blev riktigt ljust.
 

Hjortarna/Rådjuren var ganska nyfikna.

 

Eftersom det är brunsttider för de här djuren gick tjurarna runt och bevakade sina flockar. En del verkade i och för sig inte ha någon flock, men det är kanske unga tjurar som skall försöka komma upp sig kommande säsonger. Vad vet jag.

Ståtliga djur!

 var jag tvungen att söka mig undan regnet i en dunge. Hjortarna som höll till där funderade inte så mycket över att jag kom dit. De låg ett femtontal meter ifrån mig. De hade koll på mig men de var ganska avslappnade.

En bokskog är väldigt vacker på hösten. Det kunde jag konstatera på vägen tillbaka till gruppen. Vi hade samlingstid kl 11.30 vid grindarna.
 


När jag kom tillbaka var klockan ganska exakt 11.30. De andra hade kommit tillbaka tidigare och hade redan klarat av sitt kaffe och annat medhavt, så jag sparade mina utflyktsmackor till båtresan hem.
 

 

]]>
(Mats Björklund Foto) Klampenborg autumn deer dyrehaven forest höst jägersborg skog https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/10/jaegersborg-dyrehave Sun, 20 Oct 2013 17:52:32 GMT
Kullaberg https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/10/kullaberg En utflykt till Kullaberg i Oktober kan innebära i princip vilket väder som helst. Jag och Mia var förberedda på snålblåst och kall vind.
Mössa, vantar vindtät jacka och långärmat fanns med och i ryggsäcken fanns från början bara Kaffe och bullar.

Mölle sett från Ransvik

 

Redan efter första uppförsbacken började vi lätta på ytterkläderna och det tog inte lång tid förrän tröjor och jackor låg i ryggsäcken tillsammans med maten.

Vi stannade precis innan nedfarten till Ransvik, det vill säga strax efter de första backarna upp från infarten. Kullamannens grav ligger också här, men det är egentligen bara en stor sten som man kommer till efter en lång uppförsbacke, så vi skippade den denna gången.

 

Vandringsleden går sedan mot spetsen av Kullaberg och man passerar ett antal beteshagar för att sedan skymta Fyren.
 

En riktigt skön tur blev det i sommarvärmen.

 

 

]]>
(Mats Björklund Foto) Kullaberg Kullen fyr lighthouse https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/10/kullaberg Mon, 07 Oct 2013 18:34:48 GMT
Traneröds mosse https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/9/tranerods-mosse Klockan ringde 06.15 och det var lovat fint väder. Upp ur sängen och direkt ut till bilen och så var jag på gång.
Det var knappt ett enda moln på himlen så det var ganska kallt. Bilens termometer varnade "Risk for ice" vilket innebär att 3-graders-strecket passerats.

Tänkte denna gång att jag skulle besöka någon annan plats än de allra närmast. Traneröds mosse i Klåveröds naturreservat har jag alltid tyckt var fin trots att den varit lite svår att gå på på sista tiden.
Denna gången var inget undantag. Det visade sig att hela mossen blivit rensad på sly så det var ett helt öppet fält som mötte mig och dessutom var alla spångar bortplockade. De skulle förnyas under 2012-2013 så det börjar bli ont om tid för dem.


Ibland undrar man vad man håller på med. Jag väntade och väntade men ett mer dött landskap får man leta efter. Till sist gav jag upp och gick en runda längs vandringsleden istället. Visst fanns det en del fåglar men det var ont om dem. De har väl flyttat utomlands... :)

 

Det känns ibland som att man alltid borde vara på någon annan plats. "Det är säkert bättre där borta". Då är det lätt att bli frustrerad över att det inte blir några bilder. Man glömmer att bara njuta av naturen.

 

 

 

En skön morgon som kanske inte gav så fantastiska bilder som jag hoppats. Men som sagt, det är upplevelsen som räknas, det får man inte glömma.

]]>
(Mats Björklund Foto) Traneröd klåveröd söderåsen https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/9/tranerods-mosse Sat, 28 Sep 2013 20:47:03 GMT
Råå-dalen https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/9/raadalen I helgen bestämde jag mig för att testa lite nya jaktmarker. Råå-dalen brukar alltid ha lite att erbjuda i djurliv. Jag kom på plats vid 06.30 och började följa ån. När jag spanade efter en bra plats att sitta på rasslade det i grenarna på andra sidan ån.

En ekorre var snäll nog att stanna till på en gren.

 

Fortsatte en bit och hittade en liten äng. Tyvärr var jag lite ouppmärksam så jag såg inte rådjuren innan de såg mig och försvann. :(

Ett får, några kor och en skrämd räv senare var jag nöjd för den här gången. Fick syn på en nyckelpiga på ett elstängsel och 300:an fick agera småkryps-objektiv. Inte optimalt med 5 meters närgräns. Lite kul bild blev det ändå.

]]>
(Mats Björklund Foto) Råå helsingborg råådalen https://www.matsbjorklundfoto.com/blog/2013/9/raadalen Wed, 11 Sep 2013 18:35:00 GMT